Στο άρθρο 21, παράγραφος 6 του ελληνικού συντάγματος (αναθεώρηση 2001) αναφέρεται ρητά ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Η πρόσβαση στα παραπάνω κοινωνικά δικαιώματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, να αξιοποιήσουν το δομημένο περιβάλλον, τους δημόσιους χώρους ή τα μέσα μεταφοράς. Προσβασιμότητα είναι η δυνατότητα να μπορεί κάθε άνθρωπος με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνήσει και να πληροφορηθεί. Είναι η καθοριστική παράμετρος του περιβάλλοντος, η οποία καθορίζει σε κάθε ένα από εμάς, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών σε κάθε στιγμή της ζωής του. Έτσι, η προσβασιμότητα είναι το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Δυστυχώς ο υφιστάμενος σχεδιασμός των υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών, τα οποία συνθέτουν το περιβάλλον, φυσικό ή δομημένο, καλύπτει τις ανάγκες του «μέσου» χρήστη, συμβάλλοντας στη δημιουργία διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να εφαρμόσουν τους νόμους και το άρθρο 21 του Συντάγματος, παράγραφος 6, σύμφωνα με τα οποία τα ΑμεΑ έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την ασφάλεια, την ισοτιμία, μέσα από την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή τους.

Ειδικότερα διεκδικούμε:

  1. 1. Σε όλες τις δράσεις, τους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό του Δήμου να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση της αναπηρίας.
  2. 2. Να ελέγχεται συστηματικά από τις υπηρεσίες του Δήμου η εφαρμογή του νέου κανονισμού κοινόχρηστων χώρων.
  3. 3. Να αποπερατωθεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.
  4. 4. Να επιδιώκεται σε κάθε ευκαιρία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και «Αλκυόνης» για την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
  5. 5. Να προβλέπεται εγγραφή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά προτεραιότητα, παιδιών με αναπηρία
  6. 6. Όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια να είναι προσβάσιμα διαθέτοντας ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ, ασανσέρ κ ά.
  7. 7. Οι παραλίες να είναι προσβάσιμες με ειδικές ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ και διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα ΑμεΑ με αμαξίδιο.
  8. 8. Να υπάρχουν δημοτικές τουαλέτες για ΑμεΑ.
  9. 9. Τη βελτίωση των πεζοδρομίων και την κατασκευή ραμπών με τις σωστές προδιαγραφές.

10. Την προσβασιμότητα στον Πολιτισμό.

11. Να δίνεται άδεια λειτουργίας μόνο στα καταστήματα ψυχαγωγίας, που διαθέτουν προσβάσιμους χώρους για ΑμεΑ (WC, Ράμπα..).

12. Την προσβασιμότητα στα τουριστικά καταλύματα και στους επισκέψιμους χώρους.

13. Την προσβασιμότητα σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ Δ.Σ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:

  • Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας.
  • Αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μετανάστες με αναπηρία.
  • Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2012, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.