Η ανάγκη…

Όταν δύο γονείς φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί με ειδικές ανάγκες βιώνουν κάθε μέρα την πραγματικότητα μιας ζωής εξ ορισμού «δύσκολης». Παλεύουν για το «τώρα» και αγω­νιούν για το «αύριο» του παιδιού τους. Σαν διέξοδο σ΄ αυτή την αγωνία, είδαμε κάποιοι γονείς την ένωση της φωνής μας και των δυνάμεών μας, ώστε να εισακουστούμε από την Πολιτεία, δίνοντας συλλογικό χαρακτήρα στις διεκδικήσεις μας. Επί πλέον διαπιστώναμε την ανάγκη δημιουργίας δομών που θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της ζωής των ανάπηρων παιδιών μας , που δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν μόνο στα μεγάλα κέντρα.

Η ιδέα…

Η προτροπή και η ιδέα να ξεκινήσουμε «τώρα» και «άμεσα» ανήκει στον δάσκαλο ειδικής Αγωγής της πόλης μας και Δ/ντή του Ειδικού Σχολείου κ. Ρισβά Αθανάσιο. Μας ενθάρρυνε, μας στήριξε και μας βοήθησε πολύ με τις γνώσεις του. Έτσι την Άνοιξη του 2003 στήσαμε το καταστατικό μας, και μαζί με τα ιδρυτικά μέλη, ξεκαθαρίσαμε τους στό­χους και τους σκοπούς αυτού του εγχειρήματος.

Το όνομα….

Διαπιστώσαμε με έκπληξη πως ο κύκλος ζωής και αναπαραγωγής του πουλιού που ονομάζεται αλκυόνη, να γεννά και να κλώθει τα αυγά του μέσα στη βαρυχειμωνιά, εκ­μεταλλευόμενο τις λίγες ηλιόλουστες ημέρες του Γενάρη, μοιάζει πολύ με το δικό μας εγχείρημα. Έτσι κι εμείς μέσα στη βαρυχειμωνιά που φέρνει στη ζωή η αναπηρία ενός παιδιού, παίρνοντας θάρρος και δύναμη απ΄ την αγάπη των συνανθρώπων μας, τολμούμε να πά­ρουμε την κατάσταση στα χέρια μας δημιουργώντας ένα σύλλογο. Έτσι δώσαμε σ΄ αυτό το σύλλογο το όνομα «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Ο χώρος….

Έδρα του συλλόγου μας ήταν στην οδό Π . Ρήγα 4, στη Ναύπακτο.  ‘Ένας ισόγειος χώρος 70 τ.μ. (όπως τον επεκτείναμε το δεύ­τερο χρόνο λειτουργίας μας ) με μικρό κήπο, απαραίτητο, διότι στο χώρο αυτό λειτούργησε το πρώτο Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ στην ευρύτερη περιοχή…

Οι πρώτες εκλογές…..

Στις 14/12/2003 έγιναν οι πρώτες εκλογές, για την ανάδειξη του πρώτου αιρετού Δ.Σ. Έως τότε τον Σύλλογο διοικούσε προσωρινό Δ. Σ .που είχε ορισθεί από το καταστατικό. Το σημερινό Δ.Σ όπως έχει οριστικοποιηθεί αποτελείται από τους: Πρόεδρο, Βασιλική Πα­ναγοπούλου, Αντιπρόεδρο, Θάνο Ρισβά, Γραμματέα, Βασιλική Αδραχτά, Ταμία, Σταύρο Δημητρόπουλο, Μέλος, Μιλτιάδη Κατσίκα.

Η αποδοχή….

Η ίδρυση του συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» ήρθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην πόλη μας. Απέκτησαν φωνή και ύπαρξη, ελπίδα και προοπτική όλοι οι άνθρωποι που από οποια­δήποτε αιτία, αντιμετωπίζουν και βιώνουν το φάσμα της αναπηρίας. Για τον λόγο αυτό η αποδοχή αυτής της προσπάθειας από την τοπική κοινωνία είναι συγκινητική!

Το χρέος…..

Ευθύνη και χρέος του εκάστοτε Δ. Σ. είναι να διαφυλάττει στο ακέραιο τις αρχές του καταστατικού, επικεντρώνοντας τον αγώνα και την προσπάθεια στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Χρέος όμως όλων μας, Συλλόγου, Κοινωνίας, Πολιτείας είναι να μην πάψου­με να αγωνιζόμαστε, για να αποκτήσουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες ποιότητα ζωής, ανάλογη και ισότιμη με όλους τους ανθρώπους. Γιατί τους ανήκει! Γιατί αποτελεί μέτρο του πολιτισμού ημών των υπολοίπων!