Χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, μέλη άνω των 500 συλλόγων- μελών της Συνομοσπονδίας και συμπολίτες μας, έδωσαν δυναμικό το παρόν στο Παν-αναπηρικό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της, στην πλατεία Ομονοίας, για να διαδηλώσουν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και ενάντια στη φτώχεια κ τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πλήθος κόσμου ένωσε τη φωνή του και την κραυγή αγωνίας για το αβέβαιο μέλλον και την τύχη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης. Συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια, κλείνοντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, απʼ όπου δόθηκε από τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. «Πορευόμαστε σήμερα και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, ενάντια στη στοχοποίηση της αναπηρίας κάτω από την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται».

Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα τη θέσπιση δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους διεκδίκησαν δυναμικά και μαζικά σαν μια γροθιά:

– Την κατάργηση του νέου ΚΕΒΑ που σχεδιάστηκε στη λογική της μείωσης των πραγματικά αναπήρων, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και προνοιακών παροχών και σχεδιασμός ενός Κανονισμού, ο οποίος θα αποδίδει με επιστημονικό τρόπο τα ποσοστά αναπηρίας και θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα της αναπηρίας.
– Την τροποποίηση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος θα εγγυάται τη δωρεάν πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε κάθε σύγχρονη φαρμακευτική – θεραπευτική αγωγή, σε θεραπευτικά μέσα τεχνικά βοηθήματα τεχνικά μέσα υγείας σε κάθε θεραπευτική πράξη που κρίνεται αναγκαία για την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της χώρας.
– Την ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης των επιτυχόντων του ν. 2643/98 για το διορισμό τους και άμεσος διορισμός των επιτυχόντων ΑμεΑ που έχουν εδώ και μήνες παραλάβει τις αποφάσεις τοποθέτησής τους.
– Την εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους από τις περικοπές των συντάξεων τους. Καμία μείωση σύνταξης σε άτομο με αναπηρία και γονέα κηδεμόνα ατόμων με αναπηρία.
– Την καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από σκληρά έως επαχθή μέτρα, όπως το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτου και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
– Τον σχεδιασμό φορολογικών και οικονομικών μέτρων με γνώμονα την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία. Καθορισμός ύψους αφορολόγητου εισοδήματος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από την κάλυψη των αναγκών κάθε αναπηρίας.
– Τη διασφάλιση της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων με συγκεκριμένες προβλέψεις για την επόμενη τετραετία.
– Την άμεση επανα χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται, όπως άλλωστε συνέβαινε επί σειρά ετών, οι πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία και ιατρεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.

Η πορεία κινήθηκε στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. υπό τον κ. Βαρδακαστάνη έγινε δεκτή από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμα υπουργό Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για άμεση σύγκλιση Σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία.

Στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου μετά από αρκετή ώρα συγκέντρωσης ο κ. Βαρδακαστάνης και μέλη του προεδρείου της Ε.Σ.Α.μεΑ. συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στις ημέρες θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση όπου θα τεθούν επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα που θέτει το αναπηρικό κίνημα.

Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας ο κ. Βαρδακαστάνης μιλώντας στη συγκέντρωση δήλωσε ότι είναι απόφαση της Συνομοσπονδίας και των φορέων της να συνεχίσουν αταλάντευτοι αυτόν τον αγώνα για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας και σημείωσε ότι : «Οι περήφανοι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούν να οδηγηθούν στον σύγχρονο Καιάδα που άνοιξε η κρίση για αυτούς και για αυτό απαιτούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να πάρουν μέτρα προστασίας τώρα».