Πρόσφατα η Ford προσκάλεσε 30 ανθρώπους με προβλήματα όρασης στην δική της πίστα δοκιμών στο Merkenic Development Center, στη Κολωνία της Γερμανίας, για να τους βάλει πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου ώστε να ζήσουν εμπειρίες υψηλών ταχυτήτων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να δώσει σε άτομα με ειδικές ανάγκες την δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα πως συμπεριφέρονται τα οχήματα στην κίνηση και πως αντιδρούν στις εντολές του οδηγού όταν το αυτοκίνητο τρέχει με πολλά χλμ.

Σύμφωνα με την Ford, δεδομένου ότι ένας τυφλός στηρίζεται στην ακοή του ώστε να αντιληφθεί πόσο γρήγορα έρχεται ένα διερχόμενο όχημα, δεν μπορεί πάντα να υπολογίσει με ακρίβεια. Η Ford επέτρεψε στα άτομα να αναπτύξουν ταχύτητα με την βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή οδήγησης και ανακοίνωσε πως ο γρηγορότερος οδηγός ξεπέρασε τα 117 χλμ.

Ο τυφλός οδηγός δεν καθόταν απλά πίσω από το τιμόνι ούτε υπήρχαν αυτοκίνητα μόνο με αυτόματα κιβώτια. Υπήρχαν αυτοκίνητα με χειροκίνητα κιβώτια με τους μερικούς από τους οδηγούς να μην είχανε ξαναοδηγήσει ποτέ στη ζωή τους αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο. Οι αλλαγές τους ήταν τόσο καλές που οι εκπαιδευτές δήλωσαν ότι οι αλλαγές των ταχυτήτων ήταν γρηγορότερες από αυτές μερικών οδηγών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Ο λόγος είναι ότι οι οδηγοί αυτοί ακούνε τον κινητήρα ανά πάσα στιγμή και νιώσουν το αυτοκίνητο καθώς κινείται, βελτιώνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν ταχύτητες.

H Ford δηλώνει ότι με την έλευση στην αγορά ενός νέου ραντάρ που ετοιμάζει, θα είναι δυνατόν να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης να οδηγούν μόνοι τους στο κοντινό μέλλον.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες  κάθε μέρα προσπαθούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη σε ότι αφορά την τεχνολογία και την πρακτικότητα. Το βήμα αυτό είναι πραγματικά τεράστιο, όχι μόνο για το κομμάτι του αυτοκινήτου, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα! Ας ελπίσουμε να είναι ένα πραγματικό φωτεινό παράδειγμα και για άλλους κατασκευαστές!

[Πηγή: The Ford Story | Photo Copyright: smantill @ Flickr], www.autoblog.gr