Ο σχεδιασμός των υποδομών στο Δήμο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, ώστε η πόλη μας να γίνει προσβάσιμη και φιλική σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό στους ανθρώπους με αναπηρία, στις ευάλωτες ομάδες και στη διαφορετικότητα .

Καλούμε τους φορείς της πόλης, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» και από κοινού να αγωνισθούμε όλοι για την υλοποίησή τους.

Σας παραθέτουμε τις προτάσεις του Συλλόγου:

Κύριε Δήμαρχε,

Ενόψει της σύνταξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την περίοδο 2014-2019 , θα θέλαμε να συμπεριλάβετε στους σχεδιασμούς σας και ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία και για τα οποία ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ καταθέτει  τις παρακάτω προτάσεις :

 1. Εκπόνηση και υλοποίηση ενός πενταετούς προγράμματος για μια ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Η προσβασιμότητα αναφέρεται σε όλες τις κατηγορίες αναπηρίας (κινητικές, όρασης, ακοής, ψυχικές,  νοητικές, προβλήματα ομιλίας, άλλες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις) και αφορά όχι μόνο τις υποδομές (εσωτερικές και εξωτερικές, κτιριακές, μεταφορών, ηλεκτρονικές κ.λπ.), αλλά και τις υπηρεσίες. Ο Σύλλογος προτείνει τα παρακάτω:
 • Εφαρμογή της αρχής της προσβασιμότητας στην κατασκευή ή/και ανακατασκευή κάθε δημοτικού έργου, και στην παροχή κάθε νέας ή/και εκσυγχρονισμό παλιάς δημοτικής υπηρεσίας.
 • Αναπλάσεις κεντρικών δρόμων: Σταδιακή δημιουργία προσβάσιμων διαδρομών σε όλη την πόλη σε συνέχεια του τμήματος Άγιος Δημήτριος- Λιμάνι που ήδη υλοποιείται.
 • Δημιουργία πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητική αναπηρία στις δύο παραλίες της πόλης (χρησιμοποιώντας την ευρεσιτεχνία του Πανεπιστημίου Πατρών)
 • Ενημέρωση και παροχή κινήτρων στα Ξενοδοχεία και στα καταστήματα ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος για δημιουργία πρόσβασης, ώστε να γίνει η πόλη μας τουριστικός προορισμός για ΑμεΑ (αποκτώντας την πιστοποίηση κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439), προκειμένου τα οφέλη από την εφαρμογή της προσβασιμότητας σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο να είναι πολλαπλά.
 • Πρόβλεψη και δημιουργία προσβάσιμων διαδρομών στην Καστρούπολη (παλιό τμήμα της πόλης).
 • Δημιουργία προσβάσιμης ιστοσελίδας του Δήμου και για τα ΑμεΑ
 • Προσβασιμότητα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία κ.λπ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να δημιουργηθεί από τον Δήμο, μία μόνιμη επιτροπή προσβασιμότητας με αρμοδιότητες: την παρακολούθηση, σχεδιασμό και κυρίως υλοποίηση των παραπάνω, στην οποία θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος καθώς και άλλοι κοινωνικοί εταίροι.

 1. Συνεργασία του Συλλόγου μας σε μόνιμη βάση με το Δήμο και εκπροσώπησή του σε όλους τους θεσμούς, όπου προβλέπεται συμμετοχή κοινωνικών εταίρων – πολιτών (π.χ. Συνήγορος του δημότη, Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, Επιτροπές Διαβούλευσης, κ.λπ.).
 2. Αποπεράτωση του Ειδικού Νηπιαγωγείου- Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
 3. Ανεύρεση χώρου και ανέγερση διδακτηρίου για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
 4. Παραχώρηση χώρου στο Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΗ για την τοποθέτηση μόνιμου περιπτέρου για την διάθεση των προϊόντων των εργαστηρίων του (υπάρχει σχετική πρόταση εκ μέρους του Συλλόγου).
 5. Μελέτη και οδοποιία δευτέρου δρόμου πρόσβασης προς τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης από την Βαρναράχη (υπάρχει προμελέτη)  καθώς και διάθεση της απαραίτητης ποσότητας σκυροδέματος για την τσιμεντόστρωση του ήδη υπάρχοντος δρόμου (την εκτέλεση θα αναλάβει ο Σύλλογος)

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η Πρόεδρος                                           Ο  Γραμματέας

Παναγοπούλου Βασιλική                                                    Θεοδοσόπουλος Θεοδόσιος