Η θέση της Παιδοψυχιατρικής ειδικότητας στην επιστήμη και την καθημερινή ζωή
Γράφει η Γιώτα Κοργιαλά – Κωσταντακοπούλου Ιατρός Παιδοψυχίατρος, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Η ψυχιατρική είναι μια σχετικά πρόσφατη ειδικότητα, με ακόμα πιο καινούρια μία ευαίσθητη και ιδιαίτερη κατηγορία: της ψυχιατρικής των παιδιών και των εφήβων.
Το 1934 λίγοι επιστήμονες στην Ευρώπη και την Αμερική χρησιμοποίησαν τον όρο «Παιδοψυχιατρική», για να δηλώσουν την ιδιαιτερότητα αυτή της ψυχ/κής επιστήμης. Δεν άνθισε όμως παρά μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 70 είχε εκδηλωθεί και στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για τα Παιδοψυχια-τρικά θέματα.Το ενδιαφέρον αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο, γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι του σήμερα είναι οι γονείς του αύριο και επομένως το μέλλον του τόπου. Η εξέλιξη της γνώσης κατά τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει σημαντικά την κατανόηση των αποκλίσεων και της ψυχοπαθολογίας τόσο της παιδικής όσο και της εφηβικής ηλικίας.
Σε πολλές χώρες κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα η Παιδοψυχιατρική εναλλασσόταν μεταξύ δυο θέσεων:
– της πίστης ότι το περιβάλλον αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του παιδιού και την ωρίμανση στην εφηβεία και
– της πίστης για αποκλειστικά οργανική ή βιολογική βάση στη συμπεριφορά.
Αυτές οι θέσεις – με τη μορφή της απολυτότητάς τους – οδήγησαν σε ακραία μέτρα όπως τη μαζική στείρωση και την ευθανασία.Οι εξελίξεις στον τομέα της κατανόησης των αιτιολογικών παραγόντων των ψυχικών διαταραχών οδήγησαν στη σύγκλιση των παραπάνω θέσεων και στην ανάπτυξη διαφορετικών αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Ο παιδοψυχίατρος (ψυχίατρος παιδιών και εφήβων) είναι ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Αξιολογεί όλους εκείνους τους παράγοντες (ψυχολογικούς, βιολογικούς και κοινωνικούς) που διαπλέκονται στην εμφάνιση των διαταραχών της ψυχικής υγείας και παρέχει υπεύθυνη ιατρική φροντίδα, σεβόμενος τους κώδικες της ηθικής και της δεοντολογίας του επαγγέλματος.
Στον παιδοψυχίατρο μπορούν να απευθυνθούν γονείς για συμβουλευτική καθώς και γονείς που τα παιδιά τους εμφανίζουν:
- διαταραχή της ανάπτυξης
- διαταραχές συναισθήματος
- ψυχωτική διαταραχή
- διαταραχή διατροφής
- διαταραχές συμπεριφοράς
- μαθησιακές διαταραχές
Η ενεργός συμμετοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος τόσο στη διαγνωστική όσο και στη θεραπευτική διαδικασία, η ψυχοεκπαίδευση και ο ρόλος των γονέων ως συνθεραπευτών καθώς και διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών διαφορετικών ειδικοτήτων, είναι σημαντικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Εδώ ας σταθούμε σε ένα κρίσιμο σημείο: αυτό του «στίγματος».Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται με την ιδέα ότι χρειάζεται να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο. Ό,τι κι αν είναι αυτό που τους κάνει να αντιστέκονται σε αυτή την επαφή (άρνηση, ενοχές, φόβος, άγχος, ταμπού), πρέπει να το ξεπεράσουν όσο γίνεται ταχύτερα, βρίσκοντας την απαραίτητη δύναμη. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και η θεραπεία προτιμότερη της παραίτησης. Αυτό ισχύει για όλους. Τα παιδιά δικαιούνται και αξίζουν έτσι κι αλλιώς περισσότερη ευαισθησία…