Το μεγάλο άγχος κάθε οικογένειας που έχει κάποιο μέλος της με Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, είναι η στιγμή που το πρόσωπο αυτό, είτε από επιλογή είτε αναγκαστικά  (όταν βρεθεί χωρίς τους γονείς του), θα χρειαστεί να κατοικήσει εκτός οικογενειακής εστίας και να αναλάβει το ρόλο του ενήλικα.

Την ανάγκη αυτή στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας και Δωρίδας καλύπτει ο Σύλλογος Α.μεΑ. «ΑΛΚΥΟΝΗ» με την ίδρυση και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), από το Φεβρουάριο του 2011. Η συγκεκριμένη στέγη λειτουργεί στο κέντρο της πόλης της Ναυπάκτου, σε ένα διώροφο, νεοκλασικό κτήριο, το οποίο ανακαινίστηκε προσφάτως από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το κτήριο διαθέτει υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, χώρο δραστηριοτήτων, μια μεγάλη αυλή με κήπο, ανελκυστήρα και χώρους υγιεινής ειδικά προσαρμοσμένους για Α.μεΑ.

Σκοπός της Σ.Υ.Δ. είναι η ανεξάρτητη διαβίωση κάθε προσώπου της Στέγης και μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση η ανάπτυξη και η διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, η βελτίωση της λειτουργικότητάς του, η ψυχοσυναισθηματική του ωρίμανση και η κοινωνική του (επαν)ένταξη.

Το πρόγραμμα ένταξης των ενοίκων της στέγης πραγματοποιείται με τη βοήθεια ψυχιάτρων, ψυχολόγου, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτή, νοσηλευτών και προσωπικού φροντίδας, οι οποίοι συμβάλουν στη δημιουργία ενός ζεστού και οικογενειακού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας τη ποιότητα ζωής και τη ποιότητα φροντίδας τους.

Οι δραστηριότητες των ενοίκων, τόσο ατομικές όσο και ομαδικές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες, τη προεπαγγελματική τους εκπαίδευση, τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και προγράμματα ψυχαγωγίας και άθλησης, τη συμμετοχή τους σε εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα καθώς και τη συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα.

Ενδεικτικά, μια μέρα μας στη Στέγη περιλαμβάνει.

Η ημέρα στη Στέγη αρχίζει με το πρωινό ξύπνημα και την ατομική υγιεινή και συνεχίζεται με τη προετοιμασία του πρωινού. Λίγο αργότερα είναι η ώρα που οι ένοικοι αποχωρούν και μεταφέρονται με όχημα του Συλλόγου στο Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Μετά την επιστροφή των ενοίκων το μεσημέρι αρχίζει η προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων σε όλες τις διαδικασίες. Στη συνέχεια υπάρχει η μεσημεριανή ξεκούραση για μερικές ώρες και το απόγευμα αρχίζει με δραστηριότητες (έξοδοι, εκμάθηση χορού, επισκέψεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπάνια στη θάλασσα, εκδρομές κ.α.)

Κάπου εκεί φθάνει η ώρα ξεκούραση, οι ένοικοι με τη συνοδεία του προσωπικού της Στέγης θα προετοιμάσουν το βραδινό τους και θα έχουν το χρόνο για επικοινωνία και σχολιασμό των εμπειριών της ημέρας και για παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η Στέγη Δεν Είναι Ίδρυμα.

Είναι η διαβίωση μίας παρέας νέων στο δικό τους σπίτι έξω απ’ την οικογένεια – όπως όλοι οι ενήλικες κάποια στιγμή κάνουν- με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού.

Είναι η ένταξη στην κανονική ζωή με παρέα φίλων, διαχείριση χρόνου και διάθεσης, δράσεις εντός και εκτός του σπιτιού, αυτοεξυπηρέτηση και ψυχαγωγία.

Είναι συμμετοχή στο κέντρο της ζωής και όχι στο περιθώριό της.