Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο, (Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας) ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται στο χώρο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες  από τον Ιούλιο του 2003, στην πόλη της Ναυπάκτου και στην ευρύτερη περιοχή, όπου στο χώρο αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αντίστοιχη μέριμνα Α.Μ.Ε.Α. άλλου κρατικού ή ιδιωτικού φορέα.

Πρωτεργάτες στη δημιουργία του Συλλόγου είναι  γονείς-κηδεμόνες ανθρώπων με αναπηρίες,  που το μέλλον τους δυστυχώς είναι αβέβαιο, καθώς και πρόσωπα ή φορείς που ευαισθητοποιούνται σε παρόμοια κοινωνικά ζητήματα στην περιοχή.

Γιατί ο Σύλλογος πήρε το όνομα «ΑΛΚΥΟΝΗ»;

Διαπιστώσαμε με έκπληξη πως ο κύκλος ζωής και αναπαραγωγής του πουλιού που ονομάζεται Αλκυόνη, να γεννά και να κλώθει τα αυγά του μέσα στη βαρυχειμωνιά, εκμεταλλευόμενο τις λίγες ηλιόλουστες ημέρες του Γενάρη, μοιάζει πολύ με το δικό μας εγχείρημα.

Έτσι κι εμείς μέσα στη βαρυχειμωνιά που φέρνει στη ζωή η αναπηρία ενός παιδιού, παίρνοντας θάρρος και δύναμη απ ́ την αγάπη των συνανθρώπων μας, τολμούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας δημιουργώντας ένα σύλλογο.

Έτσι δώσαμε σ ́ αυτό το σύλλογο το όνομα «ΑΛΚΥΟΝΗ»