Η αρχαία Δωρίδα αρχικά ονομαζόταν Δρυόπις από τους Δρύοπες που την κατοικούσαν, ενώ Δωρίδα ονομάστηκε όταν την κατέλαβαν οι Δωριείς, οι οποίοι με την λεγόμενη “Κάθοδο των Δωριέων” τον 12ο π.Χ. αιώνα, εξαπλώθηκαν στην περιοχή της σημερινής Φωκίδας, καταστρέφοντας τον μέχρι τότε πολιτισμό αλλά και δίνοντας δύναμη στον ελληνισμό με την χρήση του σιδήρου. Αυτοί δημιούργησαν τη Δωρική Τετράπολη που ήταν η μητρόπολη των Δωριέων και περιλάμβανε τις πόλεις Βόιο, Κυτίνιο, Ερινεός και Πίνδος.

Ψαροχώρια και ελατοδάση, ειδυλλιακές παραλίες και βαθιά φαράγγια, βράχια που βουτούν στη θάλασσα και χιονισμένες κορυφές που τρυπούν τον ουρανό… Εικόνες και κομμάτια της φύσης που συνηθίζουμε να θεωρούμε ετερόκλητα, εδώ, στην πληθωρική γη της Δωρίδας, συνυπάρχουν αρμονικά

Φημισμένη για τα γραφικά της ψαροχώρια και για τις πανέμορφες παραλίες της, με ήπια τουριστική ανάπτυξη η Παραλιακή Δωρίδα, αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόλογους προορισμούς. Φημισμένη όμως και η ορεινή Δωρίδα με την αξεπέραστη φυσική της ομορφιά γνωστή επίσης και για τα ποιοτικά προϊόντα της.