Κύριε Πρόεδρε,

 

O Σύλλογος ΑμεΑ ”ΑΛΚΥΟΝΗ” Ναυπάκτου διαθέτει Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δυναμικότητας εννέα ατόμων, η οποία εντασσόμενη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ λειτούργησε για τρία χρόνια. Δυστυχώς, ο Σύλλογος “ΑΛΚΥΟΝΗ” είναι ο μοναδικός φορέας πανελλαδικά, που αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της ΣΥΔ του, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (μη απόδοσης του θεσμοθετημένου νοσηλίου – τροφείου) ήδη από τον Απρίλιο του 2014.EOPYY

Όπως ήταν αναμενόμενο οι οικογένειες και τα συγγενικά περιβάλλοντα των ενοίκων κλήθηκαν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κατά πολύ ανώτερες των δυνατοτήτων τους, τόσο σε πρακτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το εν λόγω ζήτημα προκάλεσε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και μάλιστα δύο φορές, ο οποίος ζητούσε από το Κράτος και ειδικότερα από τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, αποδίδοντας το θεσμοθετημένο νοσήλιο. Επιπλέον η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με  Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων (ΠΟΜΑμεΑ) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την εφαρμογή του νοσηλίου.

Από την 01/10/2015 η Στέγη του Συλλόγου “ΑΛΚΥΟΝΗ” επαναλειτούργησε για έναν μόνο ένοικο, το συγγενικό περιβάλλον του οποίου έχει αναλάβει με μεγάλη δυσκολία τα λειτουργικά έξοδα. Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα παραμονής των ανάπηρων παιδιών τους στη Στέγη, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα προβλήματα, αφού δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους.

Κύριε Πρόεδρε, πληροφορούμενοι την ευαισθησία που επιδείξατε όσον αφορά στο πρόβλημα μη χρηματοδότησης των Στεγών, σας ζητούμε να μας ενημερώσετε, το συντομότερο δυνατό, για το πότε θα είναι ο ΕΟΠΥΥ σε θέση να διεκπεραιώσει την απαιτούμενη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων, ώστε να αποδοθεί επιτέλους το ήδη εγκεκριμένο στον προϋπολογισμό του 2016 ποσό προορισμένο για την λειτουργία των Στεγών. Το εν λόγω ποσό θα επιτρέψει την άρτια επαναλειτουργία της Στέγης Ναυπάκτου και την επιστροφή των ενοίκων της σε αυτήν.
 

 

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η Πρόεδρος                                            Ο  Γραμματέας

Παναγοπούλου Βασιλική                         Θεοδοσόπουλος Θεοδόσιος