Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Αρ. Πρωτ.3324.1/01/13 και με θέμα: «Καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στα Ε/Γ και Ε/ΓΟ/Γ συμβατικά και ταχύπλοα».

Όπως προβλέπεται στη σχετική Υ.Α., για την εξυπηρέτηση λόγων δημοσίου συμφέροντος, μεταξύ των κατηγοριών προσώπων και οχημάτων που δικαιούνται έκπτωση επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου κατά τη διακίνησή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία, ανεξαρτήτου τρόπου δρομολογήσεως, είναι οι εξής κατηγορίες:

Α. μείωση ναύλου κατά 50% (σε οποιαδήποτε θέση επιλογής του δικαιούχου) δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή των Υγειονομικών Επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής αρχής ή ασφαλιστικού φορέα (εφόσον η ημερομηνία ισχύος τους δεν έχει λήξει).

Β. μείωση ναύλου κατά 50% (στην ίδια θέση με αυτή του δικαιούχου) δικαιούνται οι συνοδοί των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία-τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down.

Γ. εάν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός του ατόμου αυτού μεταφέρεται δωρεάν [άρθρο 4, Ν.3709/2008 (ΦΕΚ Α’ 213), άρθρο 35, Ν.4150/2013 (ΦΕΚ Α ́102)].

Δ. τα αναπηρικά Ι.Χ. επιβατικά οχήματα (συνοδευόμενα από το δικαιούχο και φέροντα ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ) δικαιούνται μείωση ναύλου κατά 50%.

Τέλος, σημειώνεται στην ίδια Υ.Α. ότι, οι παραπάνω εκπτώσεις στους ναύλους, δεν ισχύουν για μετακινήσεις με Ταχύπλοα/Δυναμικώς Υποστηριζόμενα πλοία, κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με τον όρο ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας ημέρας (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.

Θεωρώντας το περιεχόμενο της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης μία μικρή ανακούφιση για τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους που πρόκειται να μετακινηθούν κατά τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αλλά και τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους που μόνιμα διαμένουν στη νησιωτική Ελλάδα, παρακαλούμε πολύ να ενημερώσετε τα μέλη σας σχετικά με τα οριζόμενα στην ανωτέρω απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σας ευχόμαστε, Καλό Καλοκαίρι και Καλές Διακοπές!

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ